Ofiterii acoperiti si ofiterii infractori   ianuarie 5th, 2017

srs_edit2-90x90Cunoscutul analist politic Cozmin Gusa deplange, intr-o postare recenta, faptul ca o serie intreaga de ofiteri acoperiti sunt deconspirati si, prin aceasta, culpabilizati. El afirma ca cei racolati de serviciile de informatii nu fac altceva decat sa isi indeplineasca o indatorire patriotica. Iar munca lor este necesara. In plus, de multe ori, acuzatiile sunt false, adica neintemeiate pe dovezi. Am un cu totul alt punct de vedere.

Este adevarat ca, de cele mai multe ori, cei care acuza diverse persoane ca functioneaza in calitate de “acoperiti” o fac in baza unor probe circumstantiale. Adica indoielnice. Este aproape cu neputinta ca cineva sa poate prezenta, in acest sens, probe concrete si de nezdruncinat. Pentru ca apartenenta la servicii a respectivelor persoane este ea insasi secreta. Si garantata de o lege a secretului de stat. Asta impiedica orice sef de serviciu secret sa raspunda unor intrebari oficiale legate de apartenenta ori neapartenenta unei persoane la organizatia respectiva. Pe de alta parte, este la fel de adevarat ca, daca urmarim cu atentie activitatea unor persoane din mediul politic sau din justitie sau chiar din sindicate, ca sa nu mai vorbim de activitatea unor asa-zisi jurnalisti, nu avem cum sa nu observam ca, de fiecare data, cu obstinatie chiar, acestea se plaseaza de partea serviciului secret si devin militanti ai incalcarii drepturilor omului ori a unor drepturi procesuale. Nu este deloc complicat sa observi, in Parlament de pilda, care sunt politicienii care au initiat si sustinut, in beneficiul serviciilor secrete, legi de tip Big Brother care au fost declarate neconstitutionale. Si, la fel, nu este greu de observat cine sunt cei care au blocat sistematic acte normative de natura sa cenzureze excesele serviciilor secrete.

Ii recunosc dreptul domnului Cozmin Gusa de a sustine importanta pe care o au serviciile screte pentru protejarea sigurantei nationale a statului roman. Pot merge atat de departe, incat sa admit si faptul ca multi dintre oamenii serviciilor secrete sunt animati de sentimente autentic patriotice. La fel cum, de altfel, sunt si cei mai multi dintre romanii care nu fac parte din serviicile secrete. Dar unde-i lege, nu-i tocmeala.

Si in acest sens, pentru a nu mai lasa loc niciunei confuzii, ii semnalez analistului Cozmin Gusa, pentru a-l ajuta sa isi nuanteze, in viitor, opiniile, ca exista cateva domenii in care legea interzice in mod imperativ infiltrarea cu agenti acoperiti ori cu agenti de influenta. In Parlament. In justitie. In Executiv. In sindicate. Este adevarat, in Romania, este inca posibila, legal, infiltrarea redactiilor. Spre deosebire de Germania de exemplu, unde acest fapt este ilegal.

Prin urmare, un agent acoperit sau un agent de influenta care se misca intr-un spatiu aflat sub o interdictie legala nu este un patriot roman. Este pur si simplu un infractor. Iar despre nocivitatea unor asemenea infiltrari au fost furnizate, pana in prezent, suficiente dovezi pentru a nu mai lasa loc vreunui comentariu.

Este deci, domnule Cozmin Gusa, cat se poate de legitm ca, atunci cand asociem un anumit tip de comportament al unui om politic cu pregatirea speciala a acestuia in cadrul Academiei de Informatii SRI si cu modul in care este promovat, sa tragem concluzii si sa lansam cuvenitele semnale de alarma. Si cu atat mai important este sa facem acest lucru atunci cand vorbim despre componenta unui Guvern unde, de asemenea, infiltrarea este interzisa prin lege.

De ce nu mi-as pune, de pilda, intrebarea si de ce nu i-as intreba pe altii daca nu care cumva serviciile “si-au facut treaba” si in cazul noului Guvern Grindeanu si de aceea este atata liniste si pace. Ar fi ilegitim sa ne gandim la persoana care ocupa functia de ministru al Comunicatiilor si sa observam care a fost traiectoria acestei tinere sperante numita Augustin Jianu? Si daca nu care cumva acesta a fost anume plantat intr-o pozitie cheie guvernamentala, pozitie din care ar putea, in viitor, sa ne traga in cap cu o lege de tip Big Brother? Si daca da si da, putem oare vorbi despre un patriot? Sau vorbim despre un individ care incalca legea si se afla sub dubla comanda?

Sursa: CorectNews

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii