Primarii și bugetarii de la sate se revoltă

Sursă articol: https://www.libertatea.ro/

Asociația Comunelor din România și Sindicatul SCOR (care reprezintă o parte a bugetarilor din primăriile de comune și orașe) cer Avocatului Poporului să atace la CCR „ordonanța trenuleț”. Cu această ocazie sunt invocate o serie de motive de neconstituționalitate. În caz contrar, aceștia vor căuta să apeleze la altă metodă prin care să ajungă pe masa judecătorilor Curții Constituționale acest act normativ. Cu toate acestea, în momentul de față, bugetarii din administrația locală nu iau în calcul să iasă în stradă. Sau să paralizeze activitatea instituțiilor. Ca alte categorii bugetare.

Care sunt nemulțumirile primarilor de comune?

Asociația Comunelor din România (condusă de primarul Emil Drăghici), structură asociativă care reprezintă pe edilii a peste 2.800 de unități administrativ-teritoriale, și Sindicatul SCOR, care reprezintă 18.955 de angajați din primăriile a 1.245 de comune, au făcut front comun pentru a cere Avocatului Poporului. Singurul care poate ataca o ordonanță de urgență rapid la Curtea Constituțională. Cererea se referă la sesizarea forului care se poate exprima pe tema respectării legii fundamentale de către „ordonanța trenuleț”.

Motivele invocate de reprezentanții primăriilor de comune și de orașe, precum și de liderii sindicali ai bugetarilor din administrația locală sunt legate de mai multe aspecte ale „ordonanței trenuleț”. În primul rând, înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024. În al doilea rând, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante. Ceea ce conform celor două organisme care reprezintă edilii de comune și orașe, precum și sindicaliștilor din administrația publică locală „afectează direct și negativ regimul funcționării consiliilor locale și a primăriilor, instituții fundamentale ale statului. Implicit drepturile persoanelor fizice cu calitatea de salariați ai acestora. Astfel, se încalcă dispozițiile art. 115 (6) din Constituție”.

Ce a ignorat Guvernul?

Guvernul a ignorat total structurile asociative, cum e cazul Asociației Comunelor din România, deși Codul Administrativ prevede acest lucru. „Asociația Comunelor din România a adresat scrisoarea nr. 266 din 29 decembrie 2024, Guvernului (emitentul actului normativ), Ministerului Finanțelor (inițiatorul actului normativ) și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (ministerul titular al politicilor publice în domeniul administrației publice locale). La numai câteva ore de la publicarea spre dezbatere publică a proiectului ordonanței de urgență. Altfel spus, cu o zi înaintea adoptării acesteia. În ce mod? Solicitând respectarea procedurii obligatorii de consultare. Scrisoarea (atașată) a fost înregistrată în aceeași zi la toate autoritățile publice centrale vizate de procedură. Actul normativ a fost adoptat cu ignorarea totală a solicitării. În fapt cu încălcarea flagrantă a legii. Ceea ce constituie evident un mod de neconstituționalitate extrinsecă”.

Potrivit calculelor făcute de cele două entități, salariile bugetarilor și ale aleșilor locali ar fi trebuit să fie mai mari cu circa 67%. În condițiile în care baza de calcul pentru coeficientului de ierarhizare (potrivit Legii salarizării unitare, care e nerespectată) este 2.415 lei. Nu 4.050 de lei, cât este salariul minim de la 1 ianuarie 2025. Ceea ce înseamnă o discriminare.

Valoarea „prejudiciilor”

În ceea ce privește categoria demnitarilor (primari și viceprimari), conform calculelor făcute de ACoR și SCOR, prejudiciul pe tot anul 2025 variază între 82.890 și 165.780 de lei. În funcție de funcția deținută și mărimea comunei. O problemă e faptul că în administrația publică, salariile bugetarilor sunt dependente de salarizarea viceprimarului. Pentru că funcționarul public cu cea mai bună ierarhizare dintr-o primărie nu poate depăși nivelul viceprimarului. Așadar, înghețarea lefurilor unui viceprimar înseamnă automat și înghețarea celor din aparatul local.

Pe de altă parte, cei din primăriile de comune susțin că în plan local, înghețarea angajărilor la stat. Precum și interzicerea transferului funcționarilor publici la cerere vor duce la blocaje administrative, din cauza lipsei de personal. Libertatea a stat de vorbă cu Dan Cârlan, președinte al Sindicatului SCOR. Adică pe tema demersului făcut și a mișcărilor pe care le pregătesc reprezentanții funcționarilor din primăriile de comune și orașe.

Ce a declarat Dan Cârlan cu această ocazie

„Drumul, din punctul nostru de vedere, este calea juridică. CCR este cea care trebuie să se pronunțe. Calea scurtă e Avocatul Poporului care poate să sesizeze CCR. Altminteri este o cale mai complicată, care necesită mai mult timp, și anume inițierea de litigii în instanță, ocazie cu care să ridicăm excepția de neconstituționalitate în instanță. Noi avem un exercițiu îndelungat și bogat, cred că peste 100 de sesizări ale CCR și procese în urma ordonanțelor trenuleț. De aceea am ales calea Avocatului Poporului, cu speranța că motivarea de 200 de pagini pe care am scris-o este atât de temeinică, încât nu cred că ne poate fi refuzată solicitarea de sesizare a CCR”, a precizat Dan Cârlan, președinte al Sindicatului SCOR.

„Dacă, totuși, nu vom obține sesizarea CCR, deschidem litigii în instanță prin care cerem respectarea drepturilor salariale, potrivit Legii salarizării, adică acea derogare de la principiul căruia conform căruia Consiliul Local stabilește salariile de bază, iar Guvernul prin ordonanța trenuleț îi ia practic autonomia Consiliului Local. O putem contesta în instanță, dar va mai dura două-trei luni până se soluționează excepția, dar ajungem la CCR și cu această ordonanță trenuleț. Noi, la Sindicatul SCOR, avem peste 100 de sesizări la CCR, curți de apel sau tribunale din țară”, a completat Cârlan.

Ce mai susține reprezentantul SCOR?

Reprezentantul SCOR susține că au făcut demersuri pentru dialog cu Guvernul de la începutul lunii decembrie, dar Executivul i-a ignorat, cu toate că știau că va veni ordonanța problematică. De asemenea, o altă solicitare a fost pe 29 decembrie, când a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe ordonanța trenuleț, date fiind prevederile obligatorii din Codul Administrativ, dar ignorate de Executiv. Cu toate acestea, Dan Cârlan a subliniat că acțiunile împotriva acestei ordonanțe se vor limita la căile legale. „Nu o să trecem la acțiuni violente, zgomotase. Lumea cred că e sătulă. Noi ne urmăm calea juridică, ne căutăm dreptatea prin CCR”, a conchis președintele Sindicatului SCOR.

Avocatul Poporului încă analizează Avocatul Poporului

Renate Weber, a anunțat de miercuri faptul că solicitări de sesizare a CCR pe tema „ordonanței trenuleț” au venit și de la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și formațiunea Alianța pentru Unirea Românilor, potrivit unei declarații pentru Agerpres, iar instituția „va analiza petițiile”, potrivit declarației pentru Agerpres.

web design itexclusiv.ro
Articole populare

Superstiții de Bobotează. Tradiții și credințe populare

Sursă foto: https://jurnalul.ro/ Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, este una...

Ce este șindrila bituminoasă?

Sursă foto: https://mathaus.ro/ Șindrila bituminoasă este un material popular pentru...

Cum arată Irina Fodor în costum de baie la 37 de ani

Sursă articol: https://www.libertatea.ro/ Irina Fodor a atras atenția cu aparițiile...

Care sunt caracteristicile esențiale ale unor combine moderne?

Combinele moderne sunt echipamente indispensabile în agricultura contemporană. Ele...

Cum dai kilogramele jos după Crăciun și Anul Nou?

Sărbătorile de iarnă sunt perioadele perfecte pentru a te...
web design itexclusiv.ro
Mihai Balaceanu
Mihai Balaceanu
Mihai Bălăceanu s-a născut în 1994 și este absolvent al Facultății de Litere, specializarea Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universității din București. Cariera sa literară a început în 2018 cu un debut notabil în Revista de povestiri, unde a obținut locul secund la un concurs de proză scurtă evaluat de Veronica D. Niculescu. În 2021, creațiile sale au fost selectate pentru a face parte din „Șotron pe zăpadă”, o antologie de povestiri publicată de Editura Siono. În prezent, ocupă funcția de SEO Copywriter la o agenție de web design și contribuie cu recenzii de cărți, editoriale și proză scurtă la publicații precum Ficțiunea, Revista Familia și LiterNautica.